Japani, Kiina ja Etelä-Korea tapasivat Suomessa ensimmäisessä yhteisessä tapahtumassa Espoon Omniassa 18.5.2018. Tapahtuman tavoitteena oli esitellä aasialaisia kulttuureja, tiedottaa Opetushallituksen tukemien verkostojen toiminnasta, opiskelijoiden vaihtomahdollisuuksista ja innostaa uusia opiskelijoita ja opettajia verkostoitumaan.
Tapahtuman järjestivät OPHn rahoittamat Japanin HANAKO- ja IPPO-verkostot, Kiinan Lezhi- sekä ChiNet ja Korea TechNet -verkostot.
Vieraille oli tarjolla erilaisia kilpailuja ja aktiivista toimintaa: halukkaat pääsivät kirjoittamaan nimensä japanilaisilla, korealaisilla tai kiinalaisilla merkeillä tai vaikka matkustamaan virtuaalisesti VR-lasien avulla Japaniin, Kiinaan ja Etelä-Koreaan. Kilpailuhenkisemmät ottivat mittaa syöntipuikkokisassa tai Kahoot-tietovisailussa. Taiteellisemman otteen sai kokeilemalla kalligrafiaa, origamia tai vaikka kirjoittamalla haikuja. Esillä oli kiinalaisia pukuja, japanilaisia tauluja, maiden asusteita, kirjoja ja esitteitä. Päivän aikana sekä tilaisuuden järjestäneissä verkostoissa toimivat opettajat että lukio- ja ammatillisen puolen opiskelijat kertoivat kokemuksiaan toteutuneilta työ- ja vaihtojaksoilta. Tarjolla oli myös kiinalaista teetä ja onnenkeksejä.
Kiinalaista teetä ja onnenkeksejä Lezhi- sekä ChiNet-verkostot Japanilaisia tauluja
Opiskelijoita kiinnosti vaihdossa tai kulttuurimatkoilla olleiden opiskelijoiden kokemukset. Esityksissä kuvat kertoivat välillä enemmän kuin tuhat sanaa. Vastaavalla tavalla asiantuntijoiden vertailut Suomen ja Japanin, Kiinan sekä Korean kulttuurieroista ja koomisista yhteentörmäyksistä keskustelutti yleisöä.
Veera Hänninen hehkutti Japanin Kari Koskela kertoi Etelä-Koreasta Yleisö seurasi opiskelijoiden harjoittelujakson kokemuksia opettajien näkökulmasta esityksiä
Lukiopuolen vaihtokokemuksista mieleenpainuvin oli neljän Hyrylän lukion opiskelijan oma-aloitteinen ’Operaatio Japani’. Poikkeuksellisen ammattimaisesti toteutettu projekti on osa lukion laajennettua oppimisympäristöä tavoitteenaan vähentää kulttuurien välisiä väärinymmärryksiä. Projektin verkkosivut löytyvät osoitteesta https://movementjapan.com/.
Lukioikäiset nuoret pääsevät tutustumaan japanilaiseen kulttuuriin ja työelämään kulttuurivaihto-ohjelmassa IPPO to Japan. Japanilainen yritys maksaa nuorille stipendin, joka kattaa lennot ja asumiskulut Japanissa, ja nuoret pääsevät käyttämään japaninkieltä ja kokeilemaan siipiään japanilaisyrityksessä asiakaspalvelussa. Opiskelijoiden kokemuksista voi lukea Ippo-hankkeen blogista https://ippohanke.wordpress.com/.
Aasia-päivä avarsi nuorten maailmakuvaa opintomahdollisuuksista, antoi kattavan näkemyksen ja tietoa useasta eri maasta. Eri koulutusasteiden opiskelijat pääsivät tapaamaan ja jakamaan kokemuksiaan. Oli mielenkiintoista kuulla, mitä muita projekteja on Suomessa käynnissä. Nuoremmat, yläasteikäiset, olivat kiinnostuneita opiskelusta ja vaihtomahdollisuuksista lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa, valmistuvat toisen asteen opiskelijat löysivät tietoja kieltenopiskeluvaihtoehdoista yliopistoissa. Opiskelijoiden osallistuminen ständeillä madalsi nuorten kynnystä tulla juttelemaan vaihtokokemuksista ja kieltenopiskelusta. Toiminnallinen perehtyminen kulttuureihin kiinnosti myös sellaisia opiskelijoita, ketkä eivät suunnittele ulkomaille lähtöä osana opintojaan.
Tapahtuma selkeästi kiinnosti opiskelijoita ja henkilökuntaa. Paneelikeskustelut ja matkakertomukset rytmittivät päivää maakohtaisten esitysten turvin. Aktiivisten tehtäväpisteiden avulla kävijät pääsivät tutustumaan eri kulttuureihin hyvin konkreettisella ja käytännönläheisellä tavalla. Samankaltaisia tapahtumia kaavaillaan jatkossa vuosittain ja eri paikkakunnilla.
Etelä-Korean vaihto-opettaja Syöntipuikkokisa innosti Osallistumalla päästiin tutustumaan neuvoi kalligrafiassa opiskelijoita osallisumaan eri kulttuureihin
Lisäinfoa verkostojen toiminnasta, opiskelija- ja asiantuntijavaihtojen mahdollisuuksista on saatavissa verkkosivuilta, mm. ammatillisen koulutuksen verkostoista www.finvet.fi.
HANAKO Network järjestää ja tukee ammatillisen koulutuksen opiskelija- ja asiantuntijavaihtoja Japaniin. Vaihdot ovat pääsääntöisesti yrityksissä ja vaihtoon lähteminen edellyttää japanin kielen taitoa. Lisäinfoa www.hanako-network.com.
Teksti ja kuvat Sirje Hassine