HANAKO-VERKOSTON JUHLAVUOSI

HANAKO NETWORK, Suomen ja Japanin välinen yhteistyöverkosto, viettää juhlavuotta

Teksti ja kuvat Sirje Hassinen

HANAKO-verkosto viettää syyskuussa 2020 kymmenettä vuosipäivää. Verkosto sai alkunsa vuonna 2010 erkaantuessaan aiemmasta Ovet auki Aasiaan -verkostosta. HANAKOn perustajajäseniä ovat 5 ammatillisen koulutuksen järjestäjää (Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia, Turun ammatti-instituutti, koulutuskeskus Salpaus, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria, Keski-Pohjanmaan koulutuskuntayhtymä) ja 3 yksityistä yritystä (Villa Tapiola, Alasin Media ja KH Japan Management). HANAKOa koordinoi verkoston perustamisesta lähtien Omnia ja hanketoimintaa rahoittaa Opetushallitus.

Ensimmäinen delegaatioryhmä Osakassa 2010

HANAKO järjesti marraskuussa 2010 ensimmäisen delegaatiomatkan Japaniin, mukana verkostokumppanien edustajia sosiaali- ja terveysalalta sekä av-median alalta. Delegaatiomatkan tavoitteena oli tutustua Japanin ammatilliseen koulutukseen, alan oppilaitoksiin ja työpaikkoihin, löytää yhteistyöstä kiinnostuneita osapuolia, suunnitella Japanin vaihtoja ja saada uusia kehittämisinnovaatioita. Delegaatio vieraili Tokiossa, Sendaissa sekä Osakassa, ja yhteistyö alkoi niin Osakan sosiaali- ja terveysalan yrityksen Ryusei Fukushikai Group kuin oppilaitoksen Osaka Communication Art Collage kanssa.

Ryusei Fukushikai Group (jatkossa RF Group) allekirjoitti yhteistyösopimuksen huhtikuussa 2011 ja on siitä lähtien ollut HANAKO-verkoston keskeinen kumppani Japanissa. RF Groupin edustajat ovat osallistuneet jokaiseen HANAKO-seminaariin Suomessa ja järjestäneet monia seminaareja Osakassa.

             

6.4.2011 ensimmäisen yhteistyösopimuksen allekirjoittaminen Omniassa, Kayoko Fujimoto, CEO RF Group ja Sampo Suihko, Omnia. Toisessa kuvassa RF Group Kayoko Fujimoto, Naomi Yoneda ja Masato Kato

Verkosto on laajentunut sekä Suomessa että Japanissa. Nykyään mukana on 14 ammatillisen koulutuksen järjestäjää ympäri Suomea, yksityisiä yrityksiä (Villa Tapiola, Tactic Games, Alasin Media, Pilke päiväkodit, KH Japan Management OY) sekä kunnallisia tukipartnereita (Espoon, Tampereen ja Vaasan kaupungit sekä Kirkkonummen kunnan varhaiskasvatus).

                                         

HANAKO-verkoston suomalaispartnerit                      HANAKO-verkoston japanilaispartnerit

https://www.thinglink.com/scene/1365297875755466754

https://www.thinglink.com/scene/1364581884507455493

HANAKO on allekirjoittanut yhteistyösopimuksen RF Groupin lisäksi Tatsuzawa Gakkan Groupin (2013), Sapporon Koen Gakuenin (2014) ja Suzuki Academy’n (2016) kanssa. Korona-kevään takia yhteistyösopimukset uusien partnereiden Welmon ja Smile Nikonikon kanssa odottavat allekirjoittamista. Kainuun ammattiopisto on tehnyt pitkäaikaista yhteistyötä Hokkaidon Technical School of Care and Welfare kanssa.

   

Tatsuzawa Gakkan Group 2013, Sapporo Koen Gakuen 2014  ja Suzuki Academy 2016 yhteistyösopimukset

Vuosina 2011–2019 Japanissa on ollut työssä oppimassa verkoston kautta 140 opiskelijaa ja työelämäjaksolla tai delegaatiomatkalla 148 asiantuntijaa. Sosiaali- ja terveysalan sekä av-media- ja pelialan yhteistyö on herättänyt kiinnostusta verkostoitumisen alusta lähtien. Näiltä aloilta on ollut myös eniten vaihtoja Japaniin.

Sosiaali-ja terveysalalla eri HANAKO-hankkeissa toimineet työryhmät ovat kehittäneet esimerkiksi verkkokurssit Hyvä mieli–parempi terveys (2012) ja Muistot tarinoina (digitarina, 2016) sekä Hyvinvointiteknologian opintokokonaisuuden (2017). Viimeksi mainittu hyväksyttiin vuonna 2018 sosiaali- ja terveysalan valtakunnalliseen opetussuunnitelmaan. Digitarinaa on esitelty Osakan seminaarissa marraskuussa 2015, hyvinvointiteknologia on ollut seminaariaiheena vuonna 2017 sekä Tampereella että Osakassa. Kaikki kurssit löytyvät verkkosivuiltamme www.hanako-network.com/kurssit/.

Hyvinvointiteknologian työryhmän opintomatka Osakaan marraskuussa 2017

Osakan RF Group on toiminut aktiivisena vastavuoroisena partnerina tarjoten harjoittelumahdollisuuden monille vanhustyön, varhaiskasvatuksen, liikunta- ja tanssialan, kauneudenalan, Kiitos-ravintolan avauduttua vuonna 2013 myös ravitsemusalan opiskelijoille sekä asiantuntijoille. RF Group on lähettänyt vuosittain vanhainkodin ja päiväkodin työntekijöitä tutustumaan suomalaiseen työelämään Villa Tapiolassa ja Kirkkonummen Vuorenmäen päiväkodissa. Varhaiskasvatuksen vastavuoroisia vaihtoja on ollut myöhemmin japanilaisista Suzuki Academy’n, Juroku-Yama ja Smile Nikoniko päiväkodeista Pilke päiväkotiin ja Espoon päiväkoteihin. Lisäksi Naganon yliopiston opiskelijat tutustuivat syksyllä 2019 Espoon ja Kirkkonummen päiväkoteihin.

    

RF Groupin vieraat Villa Tapiolassa 2011        Suzuky Academy’n vieraat Vuorenmäen päiväkodissa 2017

Av-median ja pelialan yhteistyö alkoi opiskelijavaihdoilla Osaka Communication Art College’ssa. Erityisesti media- ja pelialan opiskelijat ovat ihastuneet Japaniin sekä opiskelleet jo vuosia ennen vaihtoa japanin kieltä unelmanaan päästä joskus Japaniin. Tatsusawan oppilaitos Moriokassa ja Twelve Nine -yritys Tokiossa ovat tarjonneet harjoittelua graafisen median opiskelijoille. Vuodesta 2017 alkanut yhteistyö Worker Bee -yrityksen kanssa on osoittautunut innovatiiviseksi. Worker Bee panostaa opiskelijoiden valintaan, valmennukseen ja ohjaukseen; yrityksen kanssa on kehitetty liikkuvuusprosessia ja virtuaalisia vaihtoja.

          

Shizuko Nambu esiintymässä Osakassa 2016      Worker Bee esittäytyy Oulussa 2017 HANAKO-seminaarissa

Verkoston asiantuntijat esittelivät skandinaavista ruokakulttuuria Sapporon oppilaitoksessa vuonna 2013. Tästä avautui opiskelijoiden ja opettajien yhteistyö: kokkialan vaihdot alkoivat vuonna 2014 ja muuttuivat nopeasti kaikkein suosituimmiksi opiskelijoiden keskuudessa. Tähän mennessä 32 verkoston opiskelijaa on harjoitellut joko Sapporon oppilaitoksen luokilla tai japanilaisissa ravintoloissa (Kiitos-ravintola Osakassa, ravintolat Tokiossa ja Yamanashin alueella). Suzuki Academy’n liittyminen verkostoon vuonna 2016 lisäsi innovaatioita yhteisopettajuuden kehittämiseksi. Asiantuntijavaihtojen lisäksi kaksi japanilaista opettajaa, fysioterapeutti Noriko Oihsi ja kokki Satoru Ogawa, järjestivät koulutukset Omniassa, KSAO:ssa, Tredussa ja Villa Tapiolassa. Heidän opetustuokionsa kuvattiin ja lisättiin verkkokurssina verkoston käyttöön (https://www.hanako-network.com/kurssit/verkkokurssit/).

       

Kiitos-ravintola Osakassa              Noriko Oihsi ja Satoru Ogawa         Mito Plaza Hotel CEO Norihiko Hashimoto

HANAKO-verkosto on aidosti monialainen sekä opiskelija- ja työelämälähtöinen. Japanissa on jopa 16 eri alan yrityksissä otettu vastaan verkostomme opiskelijoita ja asiantuntijoita. Arvokkaita kokemuksia ja innovaatioita on saatu muun muassa japanilaisesta puutarhayrityksestä Jinpuu, Mito-hotellista, puuartesaaniyrityksestä Yu-Bokusha, konditorio- ja leipomoyrityksistä Safran, Kinsei-ken ja Corner Pocket. Verkoston uusin yhteistyö on auto- ja moottoriurheilun yritysten Nova Engineering ja Cusco kanssa. Opiskelijavaihdot näihin yrityksiin oli suunniteltu alkamaan vuonna 2021.

  

Nova Engineeringin edustaja Omniassa 2019; Yhteistyöstä sopimassa Cuscon kanssa 2019

Nykyisessä HANAKO-hankkeessa (2019 -2021) verkosto kokeilee LEAN-laatujärjestelmää isossa kansainvälisessä verkostossa. Toiminnan kehittäminen, selkeyttäminen ja visualisoiminen tukee verkoston toimintaa ja laajenemista jatkossakin.

Kymmenen vuoden toiminnan jälkeen HANAKOsta on muovautunut avoin, rohkea, vastuullinen ja innovatiivinen verkosto, jonka tavoitteena on olla Euroopan ja Japanin ammatillisen koulutuksen verkostomaisen kehittämisen edelläkävijä.