Vuorenmäen päiväkoti

Yutaka Komoto viihtyi hyvin suomalaislasten kanssa. Tässä hän askartelee Kirsikan kanssa.

Medialeikki voisi toimia myös Yume-Chuon päiväkodissa

Medialeikki ja oma piha tekivät vaikutuksen Yume-Chuon päiväkodin varajohtajaan Yutaka Komotoon, joka tutustui viikon ajan Vuorenmäen päiväkodin toimintaan Kirkkonummella marraskuussa 2012.

Innostava leikki

Komoto toivoi voivansa istuttaa medialeikin myös osakalaiseen päiväkotiin. ”Oli mielenkiintoista seurata, kuinka lapset kannustivat toisiaan valokuvatessaan muovailuvahasta tekemäänsä maailmaa. Uskon, että medialeikin saisi sovitettua myös japanilaiseen päiväkotiin, vaikka ryhmät ovatkin suurempia ja päiväohjelma tarkemmin säänneltyä.”

Päiväkodin johtaja Kirsi Kreutzman ja varajohtaja Kirsi Kokko kertoivat medialeikin olevan osa lasten taidekasvatusta. ”Päiväkoti keskittyy osallisuutta edistävään pienryhmätoimintaan. Medialeikissä lapset oppivat lisäksi viestintävälineiden käyttöä ja vastuullista viestintää.”

Komoto kiinnittikin huomiota nuorimpien lasten kommunikaatiotaitoihin. ”Japaniin verrattuna paljon nuoremmat lapset kykenivät kommunikoimaan rakentavasti. He auttavat toisiaan työpajoissa ja medialeikeissä.”

Helppoa ja huoletonta ulkoilua

Vuosi sitten avatun Vuorenmäen päiväkodin toiminnassa korostetaan myös luonto- ja ympäristökasvatusta. Päiväkoti sijaitsee luonnonläheisessä ympäristössä ja siihen kuuluu iso piha, jota Komoto ihasteli. ”Meillä Osakassa ei ole omaa pihaa. Päiväkodin alueella lapset saavat raitista ilmaa vain talon katolla olevalla ulkoilmaterassilla. Lapset pitääkin viedä puistoon ulkoilemaan. Suurten ryhmäkokojen vuoksi tämä on varsin työlästä”, Komoto kertoo.

Lahjojen vaihto oli osa vierailun päätöspäivän ohjelmaa. Kuvassa vasemmalta varajohtaja Kirsi Kokko, ryhmäavustaja Maarit Taivassalo, päiväkodin johtaja Kirsi Kreutzman, varajohtaja Yutaka Komoto, lastenhoitaja Riitta Jahnsson ja lähihoitaja Noora Mikkonen.

Lahjojen vaihto oli osa vierailun päätöspäivän ohjelmaa. Kuvassa vasemmalta varajohtaja Kirsi Kokko, ryhmäavustaja Maarit Taivassalo, päiväkodin johtaja Kirsi Kreutzman, varajohtaja Yutaka Komoto, lastenhoitaja Riitta Jahnsson ja lähihoitaja Noora Mikkonen.

Etenkin lasten ulkoiluttamisessa japanilainen turvallisuushakuisuus on melkoinen haaste. ”Japanilaiset vanhemmat haluavat lapsensa olevan kotiin noudettaessa samassa tilassa kuin päiväkotiin jätettäessä. Ei naarmuja, kolhuja eikä sottaantuneita vaatteita. Täällä lapset leikkivät vapaammin eikä heitä varjella kolhuilta siinä määrin kuin Japanissa”, Komoto toteaa.

Kokko kertookin, että vanhempia kannustetaan pukemaan lapset huolettomiin vaatteisiin. ”Täällä lapset ovat Japaniin verrattuna arkisissa vaatteissa, joiden likaantumista ei pidetä isona asiana.”

Yhteydenpitoa Skypessä

Ensimmäistä kertaa asiantuntijavierailulla Suomessa käynyt Komoto oli saamiinsa kokemuksiin hyvin tyytyväinen. Hän toivoi pääsevänsä toistekin tutustumaan suomalaiseen sosiaalihuoltoon. Myös päiväkodin henkilökunta kiitteli Komotoa ja hänen lasten kanssa osoittamiaan taitoja.

Kreutzman ja Kokko toivoivat pääsevänsä tutustumaan japanilaisiin päiväkoteihin. ”Toistaiseksi jatkamme yhteydenpitoa Skypen avulla. Tarkoitus on hankkia Skype-kamera tänne ja Yume-Chuon päiväkotiin. Näin lapsetkin voivat säilyttää yhteyden Yutakaan. Jatkossa haluaisimme luonnollisesti myös vierailla Japanissa.”